Friday, May 05, 2006

Re: Fwd: valimistest peruus...

Väike väljavõte kirjavahetusest Peruu valimiste teemal. Peamiselt kirjutab mu sõbranna Helina, kes Peruus juba paar aastat elanud.
Tundus piisavalt hull värk, et see siia kirja panna :)
Lugemist on hea alustada altpoolt üles!!



KIRI nr 4

aaa...su kirja järgi tundub, et inflatsiooni-mees oleks ohutum, nii et ma hoian talle pöialt siis :D, a täitsa crazy värk nii või naa!!

hoiame sidet!!

TR


KIRI nr. 3
Helina wrote:

oraator-naine ei paasenud teise vooru, nii et nyyd laheb militaari ja inflatsiooni venna vahel rebimiseks, peruuukad siin viskavad sarkastilist nalja, et neil on valik 2 surma vahel, yks on aeglane ja teine kiire - vahk voi AIDS. ma siin ise olen mures ja yritan kiiremas korras midagi oma saastudega teha, noh nad molemad voivad ju pangaarved kylmutada ja siis ma jaan elu lopuni siia maale... ja siis on plaan juunist Argentiinasse sooja kohta otsima hakata.. eks nais, kuda laheb.
a sa hoia mind kursis, kuidas su tegemistega on ja kui nou ja jouga saan abiks olla, lase aga tulla- super mega, et sa lopuks siia mandrile ikka satud!!
ok. ole muska, varsti jalle
h



KIRI nr. 2
Triinu wrote:

huuh!! päris crazy!!
too militaar-tegelane on ikka hull vend!! ja kohe ecuadori ka oma haardesse võtma....läheb põnevaks!!

hoian oraator-naisele pöialt!

TR



KIRI nr. 1
Helina wrote:

et siis valimistest peruus... terve viimase aasta jooksul on inimesed pidevalt valimistest raakinud ja nyyd siis nadal aega tagasi joudis see 'pikisilmi' oodatud hetk katte. paar nadalat enne valimisi oli ohus tunda tugevat paanikat ja muret. kandidaadid seekord (nagu alati) taiesti mottetud tegelased. yldkokkuvottes oli 27 kandidaati, neist 3 vahel laks siis agedaks voitluseks katte.

kandidaat nr 1 on eks-militaar mees kommunistist natsionalist, peruu versioon hitlerist. ta plaanib valisinvesteeringud ara lopetada ja valismaalsed maalt valja ajada ning armeesse raha invetseerida. nimelt on Peruu ja Chile vahel juba pikemat aega vaike vihavaen (eks koik siin vihkavad Chilet, kuna nad peale Pinocheti radikaalset valitsemist kiiresti hea jarje peale said.) ja militaar-mehe yks visioon on akki Chilega madistama hakata. samuti on tema suured sobrad Venezuela ja Boliivia presidendid, nii et nende visioon on alates Fideliga Kuubast kuni Argentiinani valja voim haarata Ladina-Ameerika liit tekitada. jargmisel aastal plaanivad Ecuadori oma mojuvoimu alla saada. samuti mainis militaar-mees, et kui kongress ta otsuseid ei toeta, siis saab ta ka ilma selleta hakkama, nii et vaike diktaator valmis. terrorismi-ryhmitus lubas uuesti voimu haarata, kui militaar-mees presidendiks saab. ah, 20a tagasi terrorismiperioodil suutis militaar-mees suure hulga syytuid inimesi ara korvaldada. samuti lubas militaarmees homeseksuaalid korvaldada. yllataval kombel on militaar-mehe toetus provintsides ebaloogiliselt suur, samas eks ta lubab lihtrahvale kuu ja tahed taevast alla tuua... no ja kuna tava peruukas on oma nahavarvi parast natuke kompleksides, pooldavad nad militaarmehe poliitikat valismaalased valja ajada ja rikastele peruukatele 1:0 ara teha...

kandidaat nr 2 omaette 'huvitav' tegelane. ta oli peruu president 15 a tagasi ja suutis vaga kiiresti Peruus majanduskriisi tekitada. nadal peale voimule saamist natsionaliseeris ta pangad ara ja jargmisel aastal tekitas meeletu inflatsiooni (koigepealt tekitas Peruule meeletu vola ja siis otsustas niisama lihtsalt raha juurde trykkima hakata). et inflatsioonist valja tulla otsustas yhel heal paeval Peruu raha ''inti'ks'' muuta, mis tahendab, et inimeste dollarihoiused kadusid pangast ara. samuti sai tema valitsemisajal alguse terrorismi periood, mis siinset yhiskonda kovasti rasis. voimult tagasiastumast ta keeldus ja valitsusaja loppedes pogenes Prantsusmaale, kus luksuslikku elu elas. seaduse kohaselt on miinimum redutamise periood 10 a, peale seda voib sirge seljaga tagasi tulla ja vastutust oma tegude eest ei pea votma. just nii inflatsiooni-mees ka tegi - oli 10 a redus ja nyyd tuli uuesti kandideerima. ah, enne valitsusaja loppemist asutas ta ettenageliku inimesena NGO, mis tanavalastega tegelas. praeguseks on see tollane tanavalste kontingent valimiseas ja enne valimisi hakati sellele sihtgrupile poliitilisi kokkusaamisi korraldama. yllataval kombel on inflatsioonimehe toetajaskond just noorte hulgas vaga suur. eks inflatsioonimees oskab ka hasti manipuleerida - nagu heale latiinole kohane palub ta Peruu rahvalt eelnevate tegude eest vabandust ja kui vaja, siis poetab ka vaikese pisara, tunnistab oma ebakompetentsust ja ajab selle oma noore ea ja kogemuste puudumiste kaela ning lubab seekord targem olla. kasutas isegi sellist valjendit: ''no voy a estar imbecil 2 veces / ma ei ole sama imbetsill 2 korda''. rahvas juubeldas...

kandidaat nr 3 on vaga hea oraatorivoimetega naine, kes oma lubadustega niivord-kuivord reaalsuses. ta lubab toopuudesega tegeleda ja turismi arendada jne... niisiis, oleks Peruul lootust selle kandidaadiga, samas pole kindel, kas macho yhiskonna mentaliteet lubab naisel presidendiks saada...

praegune voimul olev president yritab kiiremas korras USaga vabakaubanduslepingu solmida, samuti lubas ta peale uusi valimisi koheselt Iisraeli minna, taotles juba poliitilist varjupaika. nimelt vaidab praegune president, et juhul kui militaar-mees voimule saab, plaanib too praeguse presidendi ara korvaldada (nimelt pani praegune president militaar-mehe venna aastaid tagasi vangi).

paar nadalat enne valimisi muutusid iniemsed murelikuks ja hakkasid viimase minuti ettevalmistusi tegema. nii naiteks yritasid massid endale passi saada, migratsiooniametisse mindi juba kl 6 hommikul (uksed tehakse lahti kl 8) ja jarjekord oli 3 kvartali pikkune. samuti yritasid targemad tegelased endale viimasel hetkel USa viisa valja ajada, USa saatkond pani ettenagelikuna uksed kinni ning lopetas ajutiselt viisade valjastamise, samuti mainis eelnevalt valjastatud viisade kehtetuks tunnistamise voimalikkust.

koige murelikumad olid muidugi keskklassi inimesed ja rikkurid, kuna nemad kannataksid nii militaarmehe kui inflatsioonimehe voimule saades koige rohkem. A-B kiht moodustabPeruu yhiskonnast vaid 2.8% ning haridusega kontingenti on 22% , mis tahendab seda, et tervest populatsioonist on vaid 22% -l selge arusaam kandidaatidest ja nende lubadustest. ylejaanud 78 % haaletab selle kandidaadi poolt, kes parasjagu nende kylas tasuta riisi ja piima jagab. valitsusel on muidugi vaga kasulik haridusse mitte investeerida, kuna ignorantset rahvamassi on tunduvalt lihtsam manipuleerida...

enne valimisi on loomulikult hasti tyypiline see, et kandidaadid teineteist laimavad ja igasugustes idiootsustes syydistavad... korraldatakse ajuloputus-miitinguid tanavatel ja debatte TV-s, aktiivsed inimesed marsivad mooda linna ja protestivad. 48 h enne valimisi lopetatakse alkoholi myyk... valisosalusega firmades laksid valismaalastest bossist paar paeva enen valimisi Peruust ara, et siis peale tulemuste selgumist otsustada, kas on motet tagasi tulla voi mitte...

ahh, kui militaarmees valimas kais, siis laks rahvas hulluks katte ja hakkas teda munade ja kividega loopima ning karjus 'mortsukas'. militaarmees ei saanud valimisjaoskonnast ara minna ning pidi 1h politseid ootama.. ja siis kui press kommentaari kysis, hakkas ta nutma ja ytles, et ta ei saa kohe yldse aru, kuidas tema armas Peruu teda niimoodi kohtleb.

koik olid suht kindal, et soelale jaavad militaar-mees ja oraator-naine... paraku laks teisiti ja soelale jaid militaarmees (30.9%) ja inflatsioonimees (24.4%), oraator-naine sai 23.4%. loplikud tulemused selguvad 20 paeva jooksul, sest valjaspoolt Peruud haaletajaid on 2% (suure toenaosusega haaletasid nad oraator-naise poolt). nende tulemused pole veel kohale joudnud, nii et praegu hoiavad koik hinge kinni ja ootavad imet. jargmised valimised on mai lopus ja eks siis nais, mis juhtub.

No comments: